Expeditie Rondje Centraal Azië

Unicef Children

If you don't speak dutch, select the language of your choice above.

Elma en Henk

De planning van ‘een rondje Centraal Azië’

 

Door Centraal Azië

Tijdens deze reis gaan natuur en cultuur hand in hand. Hij brengt ons bij knooppunten van de Zijderoute en in Iran bij hoogtepunten op het gebied van onze culturele bakermat.
 
We beginnen in Bishkek in Kirgizië. Van daaruit rijden we via Kazachstan naar het hart van de zijderoute, Oezbekistan. Daar brachten architecten, geleerden en mystici steden als Samarkand , Khiva en Boechara tot ongekende culturele bloei.
Na een bezoek aan wat eens de Aral zee was, gaat het verder naar Turkmenistan. Midden in de woestijn brandt daar de Darvaza krater. Deze is in 1971 ontstaan toen een ondergrondse grot instortte tijdens gasboringen. Om de ontsnappende giftige gassen te stoppen hebben de Russen het in de brand gestoken, met de verwachting dat het na enkele dagen wel zou doven. Vijftig jaar later brandt het nog steeds. We moeten zorgen op een zondag  bij Asghabath te zijn om de kamelenmarkt niet missen. Daarna gaan we de grens over naar Iran.
Via de grote stad Mashad rijden we door de woestijn naar Zuid Iran. Ver weg van de woelige hoofdstad Theheran, komen we eerst bij Persepolis. Deze stad werd rond 400 v.Chr. gebouwd door Darius I en schijnt, ondanks het feit dat hij voor het grootste gedeelte nu uit ruines bestaat, nog steeds ongekend indrukwekkend te zijn.  Even verder ligt dan Shiraz, één van de oudste goed bewaard gebleven steden van Iran, die de bijnaam heeft: ‘Stad van rozen en nachtegalen’. Dan verder naar Esfahan, waarvan het centrum door UNESCO in 1979 tot Werelderfgoed werd verklaard. De laatste grotere plaats in Iran is Qom, de heilige stad van de sjiitische moslims. We naderen de grens met Turkije waar we officieel Europa weer binnen rijden, maar dit deel van Turkije sluit wat betreft cultuur meer aan bij Centraal Azië.  Het is historisch en geografisch bekend als Koerdistan.
Turkijke, Griekenland, Italië: ook Europa heeft de reiziger die uit het oosten komt nog heel veel moois te bieden.

Globaal reisschema

Kirgyzië   10          -  16 april
Kazachstan 16          - 19 april
Oezbekistan  19 april - 10 mei
Turmenistan 10 mei   - 14 mei
Iran 14 mei   - 9 juni
Turkije 9 juni     - 22 juni
Griekenland -> Friesland 22 juni   - 7 juli