Expeditie Rondje Centraal Azië

Unicef Children

If you don't speak dutch, select the language of your choice above.

Elma en Henk

Twee reizigers op pad: wie zijn zij?

Henk Kloosterhuis, 1942

 

Sinds hij op zijn 16de de liftduim omhoog stak en aan zijn eerste verkenningtocht door Europa begon, is het reizen een onlosmakelijk onderdeel van Henks bestaan geworden. Hij gaf vorm aan wat voor velen jongensdromen blijven.

Na de Hotelschool en zijn diensttijd bij de Mariniers runde hij een -toen nog voor het grote publiek onbekend- duikkamp op een onbewoond eiland in de Rode zee. Als steward bij de KLM reisde hij vervolgens de hele wereld rond. Menigmaal was hij nog maar net op tijd terug voor de vlucht, als hij tijdens de stop zich uitleefde op een nieuwe passie, het maken van fotorapportages.  Daar bleek goed brood in te zitten. Hij verruilde de vaste baan voor die van freelance fotojournalist. Zijn vaak indringende rapportages over bijvoorbeeld de maagdelijke schoonheid van de wereld onderwater of  de afschrikwekkende beelden van oorlogen vonden hun weg naar tijdschriften en organisaties zoals De Spiegel, Margriet, Unicef, FAO, de Wereld Raad van Kerken, MIVA.  Het werk bracht hem o.a. naar Indonesië, Nieuw Guinea, Pakistan , India, Afghanistan,Ambon, Balie, Sumba, Vietnam, Birma, Nigeria, Syrië, Libanon, Jordanië, Israel, Egypte,Thailand, Filippijnen, Peru en Mexico.

Dit avontuurlijke, maar ook zware leven gaf hij vijfendertig jaar geleden op om terug te keren naar de Horeca. Na verschillende managementfuncties en een Marketing & Hospitaly Management studie aan Cornell University startte hij een eigen Horeca adviesbureau. Maar tussen de groeiende bedrijvigheid door bleef hij met zijn camera in de aanslag de wereld verkennen. Na dertig jaar de binding en verantwoordelijkheid van het inmiddels gerenommeerde adviseurbedrijf  werd het reisvirus te actief: het was tijd om weer op reis te gaan. Orbis, zijn tot camper verbouwde Toyota Landcruiser, werd geladen met het hoognodige aan materiële zaken, de camera, en met vrijheid & tijd.

Elma van Lier (1947)

In haar jeugd al kwam ze in verband met het werk van haar vader in Afrika en Azië. Aan de Hotelschool (toevallig dezelfde als Henk) deed ze Hospital Management, waarbij ze stage liep in het ziekenhuis op Curacao. Daarna ging ze met man & kind naar Peru, om er eerst in de jungle en later hoog in de Andes te werken. Aan het einde van die periode ‘verhuisde’ het inmiddels uitgedijde gezin – drie kinderen & een hond- naar een Camper, om een jaar lang in Zuid & Midden Amerika en Cuba  voor de Nederlandse regering een studie te doen op het gebied van gezondheidszorg. In Nederland bleef ze zich beroepsmatig  met ontwikkelingssamenwerking bezig houden. Het reizen ging verder, eerst in een kleinere camper door Europa, later binnen en buiten Europa te voet. Gaandeweg werd schrijven steeds belangrijker. Voor regionale bladen en tijdschriften maakt ze nu regelmatig interviews, schrijft ze artikelen over reizen, ontmoetingen met mensen enzovoort.
Het schrijven van de Dominicus Landengids Mongolië is een kroon op de tocht door dat land.
Sinds 2011 wonen Henk en Elma samen op het Friese platteland.

Reisprojecten
april 2008           Henk vertrekt met de auto Orbis uit Utrecht voor het Rondje Himalaya. Zie
                                   www.rondjehimalaya.nl
nov. 2009            Orbis blijft achter in Kirgyzië om er te overwinteren.
april 2010           Henk & Elma halen Orbis weer op en beginnen aan het Rondje Mongolië.
                                   zie www.rondjemongolie.nl
okt. 2010             Orbis is weer in Kirgyzië en gaat daar, nu voor een langere
                                   tijd letterlijk onder zeil.
2011                       De ervaringen van het Rondje Mongolië worden verwerkt in een Dominicus
                                   landengids. Deze komt juni 2012 op de markt.
april 2012           in Kirgyzië komt Orbis weer onder het zeil vandaan. Henk en Elma gaan nu
                                   voor een reis van ca 3 maanden westwaarts:  www.rondjecentraalazie.nl
juli 2012               Henk en Elma zijn weer thuis in Friesland.